Home » Servicii » Consiliere și orientare în carieră » Consiliere în cariera

Consiliere în cariera

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

De ce este importantă consilierea vocațională?

Opțiunea unui tânăr pentru o anumită carieră fără niciun sprijin extern este un proces dificil, adesea asociat cu alegeri greșite, ezitări, abandon, amânare, și toate acestea cu un serios impact asupra viitorului său profesional.
Dacă alegi o ocupație care nu îţi place sau nu ţi se potrivește, doar pentru că aceasta este acceptată din punct de vedere social ca fiind de succes, poți fi aproape sigur de eșec în carieră. Cunoscând cât mai multe lucruri despre tine poți să determini ce oportunităţi se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale.

Când se apelează la consiliere vocațională?

-dacă eşti încă elev şi nu ştii ce studii să alegi;
-dacă eşti student, şomer sau lucrezi, dar cauţi un loc de muncă mai bun sau în alt domeniu;
-dacă eşti confuz, dezorientat, indecis în ce priveşte cariera ta prezentă sau viitoare;
-dacă trăieşti momente de frustrare, de neîncredere în forţele proprii;
-dacă rişti un eşec şcolar / social sau de adaptare la condiţiile pieţei muncii;
-dacă ai temeri legate de prezenţa ta la un eventual interviu de angajare, etc.

Consilierea şi orientarea în carieră te ajută să te descoperi şi să te valorizezi pe tine însuți, alegând profesia care ți se potriveşte.

La ce să te aștepți când mergi la ședințele de consiliere vocațională?

1. Prima ședință de consiliere in carieră are ca și rol principal clarificarea intereselor tale profesionale și a istoricului experientelor tale de lucru de până atunci.
2. Urmează apoi mai multe seturi de teste pe care le vei completa, iar psihologul/consilierul iti va furniza interpretarea lor. In acest moment, veți cântări împreună opțiunile tale reale pe piața muncii, in functie de profilul tău, psihologul/consilierul intervenind cu directii și idei noi, potrivite ție.
3. Atunci când identifici opțiunea profesională cea mai atrăgătoare, veți trece împreună la trasarea planului de carieră și la formularea corectă a scopurilor pe termen scurt, mediu și lung. În cazul în care psihologul știe că ai mai avea nevoie de un curs sau de o formare anume, care te va ajuta în aplicarea pentru acel post, iti va spune unde să îl faci, ce presupune și la ce te va ajuta mai concret.

Psihologul vocațional/consilierul de carieră nu va lua deciziile în locul tău şi nu-ţi va spune cum trebuie să-ţi planifici traseul profesional.
Luarea deciziilor ce ţin de dezvoltarea ta profesională sunt în totalitate responsabilitatea TA !